Hoe gaat het met de bouw?

De verbouw van de Nieuwe Wierde gaat gestaag door. Door de coronamaatregelen waren wij genoodzaakt de verbouw te faseren. Daardoor is de geplande einddatum van 1 september niet gehaald. Maar, sinds september zijn twee zalen (Het Hoendiep en De Kwelder) en de Dorpstraat klaar!

Nieuwe zaal De Kwelder

De Kwelder is een prachtige zaal die geschikt is voor grote groepen. De zaal is voorzien van moderne audio, waardoor hij geschikt is voor diverse functionaliteiten. De eerste ervaringen zijn erg positief. “Een mooie zaal met een erg fijne akoestiek”. Het koor Hadewijn, de muziekvereniging Ons Ideaal, koor Vocation en werelddansen hebben inmiddels gebruik kunnen maken van deze zaal. Voor de Kwelder (en ook het Dorpsplein) is nieuw meubilair besteld.

Nieuwe zaal Het Hoendiep

De kapper, de cursus improvisatietheater, de bridgeclub en de schilderclub zijn de eerste gebruikers van Het Hoendiep. Ook deze zaal wordt door de gebruikers als een fijne zaal ervaren.

Het Hoendiep is een zaal met historie. Op de achterwand van deze zaal hangt een bijzonder kunstwerk, gemaakt door Derk Holman. Het kunstwerk beeldt het verbrede Hoendiep (nu het Van Starkenborghkanaal) uit. Aan de rechterkant is de sluis van Gaarkeuken uitgebeeld en aan de linkerkant de vaste brug Scheeftil over het Niezijlsterdiep. Het kunstwerk is gemaakt in 1975, in opdracht van de Provinciale Waterstaat van Groningen, ter gelegenheid van de opening van het nieuwe districtkantoor op Gaarkeuken.

Het meubilair in de zaal is geschonken door de Rabobank. Hier zijn wij heel blij mee!

De Dorpstraat

Ook de verbouw van de Dorpstraat is klaar. De ruimte wordt al ingericht met boekenkasten en nieuwe zitjes. Zodra de coronamaatregelen het toelaten, verhuist de bibliotheek naar de Dorpsstraat in de Nieuwe Wierde.

Wat staat er nog op de planning?

  • In de volgende fase worden nog een aantal ruimten verbouwd:
  • De keuken krijgt een facelift waardoor het weer goed past in het geheel van het centrum.
  • De zalen de Priel, de Slenk en de Kernterp krijgen een fris laagje verf.
  • De zalen de Priel en de Slenk krijgen nieuw meubilair (geschonken door de Rabobank). Ook worden deze zalen voorzien van projectiemogelijkheid (beamers)-. Hierdoor worden ze multifunctioneel inzetbaar.
  • De koude gang wordt tot aan de zaal de Kernterp geïsoleerd. De Dorpstraat wordt hiermee verlengd en de Kernterp wordt onderdeel van het centrum. Het historisch archief van Kluften en Waarden komt in deze verlengde Dorpstraat.
  • De verlengde Dorpstraat wordt geschikt gemaakt als ‘kunsthal’ waar geëxposeerd kan worden.

Het is nog niet te zeggen wanneer bovenstaande werkzaamheden klaar zijn. Door de coronamaatregelen zijn de levertijden van leveranciers langer en duren ook de bouwwerkzaamheden langer. We gaan in ieder geval gestaag door en verheugen ons op het moment dat we u weer welkom mogen heten!