Ongenode gast – Start bouw MFC Grijpskerk (07-11-2019)

De streekkrant.nu door Tim Labeck

Tijd: 09:40 uur
Datum: 1 november 2019
Plaats: Grijpskerk

GRIJPSKERK – Een nieuwe maand is aangebroken: november! Dat betekent vaak koudere dagen, vroeg donker en toch ook een gevoel van eenzaamheid. En dan vooral bij ouderen. Iets wat men natuurlijk altijd probeert te voorkomen. Die eenzaamheid hoeft men in Grijpskerk straks niet meer te voelen. Vandaag, vrijdag 1 november, wordt daar namelijk de start gegeven voor de bouw van het Multifunctioneel Centrum (MFC) De Nieuwe Wierde. Een prachtige voorziening voor inwoners van het hele dorp. Een gebouw waar straks, als de laatste steen is gelegd, iedereen samen kan komen. Maar dat gaat eerst nog even duren, aangezien de eerste paal vandaag wordt geslagen. Reden voor de ongenode gast om even naar Grijpskerk te rijden.

Het is 09.40 uur als de ongenode gast samen met collega Erik Veenstra aankomt bij het Woonzorgcentrum De Nieuwe Wierde. De locatie waar straks het officiële startsein wordt gegeven voor de bouw van het MFC. De ongenode gast wordt ontvangen door Petra Koopmans, voorzitter van de Stichting MFC De Nieuwe Wierde Grijpskerk. Ook secretaris Mariët Tefi-Dontje is bij de ontvangst aanwezig. “Goed dat jullie er zijn”, laat Koopmans weten. “Het is een ontzettend spannend moment voor ons. Neem gerust eerst een kop koffie. Om 10.00 uur zullen de feestelijkheden beginnen”. Terwijl de ongenode gast richting de eetzaal loopt, gaat hij eerst even langs bij Aly Frik, medewerkster van het woonzorgcentrum. Een gezellig praatje volgt, waarna er even een kop koffie ingeschonken wordt. Dat kan de ongenode gast natuurlijk wel gebruiken.

In de eetzaal treft de ongenode gast wethouder Bert Nederveen. De wethouder mag, namens de gemeente, de eerste paal van het MFC slaan. “Het is pas de tweede keer dat ik zoiets mag doen”, lacht Nederveen. “De eerste keer was in Zuidhorn. Dat is gelukkig goed gegaan. Vandaag zal dan vast ook geen problemen opleveren”. Nederveen verricht de handeling samen met collega-wethouder Hielke Westra. Ook hij komt vlak na de aankomst van de ongenode gast binnengelopen. Niet alleen de wethouders zijn aanwezig. De eetzaal van het woonzorgcentrum begint zich steeds meer en meer te vullen. Uiteindelijk zitten er zo’n 50 à 60 bewoners en andere belangstellenden. Allen met een kop koffie en een heerlijk stuk taart voor zich. Iedereen nieuwsgierig naar wat komen gaat.

En die nieuwsgierigheid wordt iets na 10.00 uur weggenomen, als voorzitter Koopmans het woord neemt en iedereen van harte welkom heet. “Wat een heugelijk moment vandaag”, begint ze. ‘De eerste paal voor het MFC wordt vandaag geplaatst. Een bijzondere mijlpaal. Een jaar geleden stond ik hier ook, tijdens de inloopavond. In de tussentijd is er van alles gebeurd achter de schermen. Zo zijn we onder andere een samenwerking aangegaan met Zorginstelling NNCZ. Hier zijn we ontzettend trots op”. Namens de zorginstelling is Roeli Mossel aanwezig. Zij vertelt: “Het MFC is een fantastisch initiatief voor alle inwoners van Grijpskerk. Het bevordert de leefbaarheid voor alle inwoners en iedereen kijkt, door de introductie van het MFC, op een gelijkwaardige manier naar elkaar. Dat zag je ook tijdens de bijeenkomsten die we al hebben gehad. Als het MFC er daadwerkelijk staat, kan men elkaar ontmoeten en kunnen er vele activiteiten plaatsvinden. We hebben er ontzettend veel zin in”. Koopmans vult aan: “Het wordt echt een ontmoetingsplek voor het hele dorp. Fantastisch toch?!”

Wethouders Nederveen en Westra laten weten het ontzettend mooi te vinden om hier vandaag te staan. “Ik geniet echt van zulke momenten”, laat Nederveen weten. “Ik heb zoveel waardering voor de inzet van het bestuur”. Ook Westra is, als dorpswethouder van Grijpskerk, blij met de komst van het MFC. “Een MFC is noodzakelijk in de verschillende dorpen in onze gemeente. De inwoners hebben onlangs laten weten daar echt behoefte aan te hebben. Het is fantastisch dat Grijpskerk dan ook een MFC krijgt”, aldus Westra. Na deze woorden verplaatst iedereen zich naar buiten, waar de wethouders en Koopmans een helm op doen. Vervolgens wordt de eerste paal van MFC De Nieuwe Wierde in de grond gezet. Een prachtig moment voor heel Grijpskerk.